Det finns många grenar inom kanot:
Racing/Marathon, Freestyle/Kajakcross, Kanotslalom, Polo, Multisport, Kanotsegling, Drakbåt, Outrigger, Störtlopp, Rafting.

Kanotslalom

Illustrerad av Erik AhlmarkVad är kanotslalom?Kanotslalom är en gren inom kanotsporten där det gäller att felfritt och på kortast möjliga tid passera en forssträcka försedd med portar.Det kräver bra fysik och stor teknisk skicklighet.Portarna hängs över vattnet och är numrerade i den ordning som de ska passeras. Portarna är i olika färger, grön markerar en nedströmsport och röd uppströmsport. Om man passerar portarna från fel håll eller slår i får man tidstillgg, 50 respektive 2 sekunder. En tävlingsbana skall best av minst 18 och högst 25 portar, av vilka minst 6 och max 7 måste vara uppströmsportar. Längden på banan ligger omkring 300 meter och ca100 sekunder i tid.

Lag?

Tävling sker individuellt eller i lag. En tävling består av två tävlingsåk vilka räknas samman till en sluttid där även tidstillggen är inrknade. Ett lag består av tre kanoter som startar efter varandra. Tiden tas från det att första kanoten lämnat starten till den sista kanoten passerat mål. De tre kanotisternas sammanlagda tidstillägg bakas in i paddel- tiden precis som i det individuella tävlingsmomentet.

VM och OS

Kanotslalom är en olympisk gren och har varit på programmet vid sex tillfällen, i München 1972 samt i Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Aten 2004 och Bejing 2008. Varje år avgörs världsmsterskapen och världscupen på banor runt om i världen. På mästerskapstävlingar och världscuper paddlar man först ett kval som består av två åk. Därifrån går mellan 20-40 paddlare vidare till semifinal, beroende på antalet startande. Semifinalen består av ett åk, varifrån de tio bästa går till final. Till finalen tar man med sig semifinalresultatet och lägger ihop det med finalåkets resultat.

Kanoter

I en slalombana behver man lättsvngda kanoter. Därför använder man korta kanoter (350cm) med bred och flat botten samt rundade sidor. Man tävlar i tre olika kanottyper. K1, C1 och C2. Tyvärr tävlar damer nu endast i K1, men flera länder har introducerat C-klasserna för damer, däribland Australien. I Sverige är det mycket välkommet med damer i alla kanottyper!

Övrigt

1976 bildades forskommitten och 1977 var första gången ett svenskt lag var representerat på ett VM i kanotslalom.
I Sverige delas kanotister upp i ålderklasser: upp till 12, 14, 16, 18 (juniorer). Från året man fyller 19 räknas man som senior. Europamästerskap hålls även i en särskild klass för aktiva under 23 år.

Kontakta mig[email protected] om ni är ett gäng som är intresserade av att prova på forspaddling.